Reserveer online

Reserveer telefonisch

Plaats Voorstelling

 

32° Internationaal Rederijkerscongres
6 en 7 juni 2015 te Geraardsbergen

 

Maanden voorbereiding gingen eraan vooraf. Eindelijk was het zover!
Een terugblik…

Vrijdagnamiddag 5 juni, een dreigend onweer… de hemelsluizen gaan open… donder en bliksem…
Even is er paniek want de veranda van de Orangerie staat onder water. Wat als morgen…?
Maar de weergoden zijn ons gunstig gezind.

Zaterdagmorgen 6 juni: Geraardsbergen baadt in de zon!
Rond 10u komen onze eerste gasten aan; de rest volgt met mondjesmaat.
Vooral de vrienden uit Nederland laten op zich wachten. De routeplanner stuurt hen het centrum in waardoor zij “het noorden kwijt raken” in de wegomlegging. Iemand probeert als een echte Flandrien de Muur op te rijden… met een oververhitte motor als resultaat. Een lekkere tas koffie/thee is dan een ideale opkikker.

Voor velen is het een blij weerzien met oude bekenden. Nieuwkomers voelen zich snel thuis in ons midden.

Om 11u15 opent de Heer Johan De Rijck, voorzitter van het Verbond van de Kamers van Rhetorica, officieel het congres.
Onze Prince, de Heer Denny Imbo, verwelkomt alle Rederijkers en dankt hun voor hun komst naar Geraardsbergen. Hij dankt ook het Verbond omdat de Koninklijke Rederijkerskamer Sint-Pieter Vreugd en Deugd gaststad mag zijn voor het 32° Internationaal Rederijkerscongres.
Na een korte toelichting van ons thema “Oud en Jong” kan het congres definitief van start gaan.


De hoofdmannen van de aanwezige Kamers zonderen zich af voor de jaarlijkse statutaire vergadering.
Een DVD laat de andere Rederijkers intussen kennis maken met de toeristische troeven van Geraardsbergen.
Het historisch dubbelfeest van “Krakelingen en Tonnekensbrand” - sinds 16/11/2010 ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco – wordt toegelicht.
Erkend als Europees Streekproduct mag de “Geraardsbergse Mattentaart” zeker niet ontbreken!
Na het beeldmateriaal en de praktische aanvullingen van Mevrouw Regine Roels kunnen we de smaakpapillen niet langer op de proef stellen en laten we iedereen genieten van deze zoete lekkernij!

Om 13u wandelen we met zijn allen via de Muur (afdaling!) naar de Markt van Geraardsbergen.
Onder de pui van het stadhuis wacht het “oudste” plassertje van België, samen met de Burgemeester en de Gezellen van de Broederschap, ons op.
Manneken-Pis krijgt vandaag een Rederijkerskostuumpje aangepast – een geschenk van het Verbond van de Kamers van Rhetorica.
Met een Vlaamse meter (Mevrouw Nicole Gits), een Nederlandse peter (de Heer Bauke van Halem) en vijf bestuursleden van de Koninklijke Rederijkerskamer Sint-Pieter Vreugd en Deugd als nieuwe Gezellen, kan het feest niet meer stuk!

Op een feest wordt geklonken – dus trekken we het stadhuis in, waar een fris Muurken en Ghulden Cop, onze lokale streekbieren, rijkelijk vloeien.
De aangeboden belegde broodjes worden eveneens geapprecieerd.

Tussen 15 en 17u staan drie gidsen ter onzer beschikking.
Tijdens de culturele wandeling, die ons langs het stadhuis, de H. Bartholomeuskerk, verschillende steegjes, de Dierkosttoren, het Grupellopark …voert, wordt de geschiedenis van Geraardsbergen aangevuld met het rijke verleden van de Rederijkers – in het bijzonder van de Koninklijke Rederijkerskamer Sint-Pieter Vreugd en Deugd.

De dapperen onder ons – en deze keer zijn dat niet alleen de Belgen! – trotseren daarna de kasseien van de Muur. Wie het niet ziet zitten krijgt een lift.
Boven op de Oudeberg zien we elkaar terug. We krijgen er nog een woordje uitleg over Krakelingen en Tonnekensbrand, over het visjesdrinken en het vreugdevuur.

17u30. Tijd om de inwendige mens te versterken!
Het is genieten bij een glaasje wijn, een frisse pint, ja zelfs bij een watertje…
De Heer Sander van Walsum, factor van de Rederijkerskamer Trou moet Blyken uit Haarlem, brengt ons een gedicht over Zwarte Piet vroeger en nu, en de Heer Bauke van Halem vindt inspiratie voor een kniegedicht over Geraardsbergen.

20u. Hoog tijd voor de strijd om het Rederijkersjuweel!
We trekken met zijn allen naar de tuin, waar we genieten van Moyses’ Bosch en Sint-Pieter Vreugd en Deugd, die elk hun versie van “Juffrouw Symforosa” op de planken - t.t.z. het rollend podium - brengen.

Tijd om gezellig samen te zitten en te genieten van de muzikale omlijsting gebracht door Marc Van Wijnendaele en Albert Gossye.
Ook Mimi en Yvette, de serveuskes van René Artois uit “Allo, Allo” en Madam Edith vergasten ons op een optreden.
Tussen pot en pint wordt de eerste congresdag afgesloten.


Zondag 7 juni – 9u30.
De congresgangers worden ontvangen met koffie/thee en een kleine versnapering.
Zij krijgen ook de gelegenheid even rond te neuzen op onze “mini” tentoonstelling.
Uit het rijke archief van onze vereniging hebben wij de belangrijkste zaken voor hen geselecteerd. Ook hier keert ons thema “Oud en Jong” terug.

Om 10u30 start de academische zitting.
Met zijn voordracht “Van Pieter den Brant tot Koninklijke Maatschappij” licht de Heer André Batselier een periode uit de geschiedenis van de Geraardsbergse Thaboristen toe. Een voordracht die door de aanwezigen ten zeerste wordt geapprecieerd.

Het “Reuzenintermezzo” wordt gebracht door Chantal Van Ongevalle, als Kinneke Baba en Philip De Temmerman, als Goliath.
Op ludieke wijze heeft Lynn De Sutter de geschiedenis van de Kamer in kaart gebracht en doorspekt met fijne anekdotes.
Dat niet iedereen het “Giesbaargs” dialect begrijpt… onze excuses daarvoor… maar als Chantal zingt over “de goeie oude tijd” is het nostalgie troef bij de aanwezige Geraardsbergenaars! Nostalgie die niet tot zijn recht komt in het Algemeen Nederlands.

De voormiddag wordt afgesloten met de toekenning van het erevoorzitterschap aan de Heer Emiel François, voor zijn uitzonderlijke verdiensten binnen het Verbond.
Proficiat Emiel!

Na een gezellige lunch, is er rond 15u een toonmoment.
De Koninklijke Rederijkerskamer Sint-Pieter Vreugd en Deugd brengt: “De Biecht” van Cyriel Buysse.

Na een korte toespraak van Mevrouw Kristin Vangeyte, Schepen van Cultuur en Toerisme, mag Rederijkerskamer Moyses’ Bosch haar plannen voor het 33° Internationaal Rederijkerscongres te ’s Hertogenbosch voorstellen.

Rederijkerskamer De Waag krijgt de gebruikelijke bulle als dank voor de organisatie van het congres 2014 te Liedekerke.

Na een dankwoord van onze Prince en het slotwoord van de Heer Johan De Rijck, voorzitter van het Verbond van de Kamers van Rhetorica, komt er een einde van het 32° Internationaal Rederijkerscongres.


Rederijkers uit Vlaanderen en Nederland, bedankt voor jullie aanwezigheid en enthousiasme! Keer veilig huiswaarts!


Aan de Heer Guido De Padt, onze Burgemeester, aan Mevrouw Kristin Vangeyte, onze Schepen van Cultuur en Toerisme, aan Mevrouw Lucrèce Gérain, onze welgemeende dank voor jullie steun en medewerking!
Aan de mensen van de Dienst Cultuur, de Technische Dienst… aan iedereen die bijgedragen heeft tot het welslagen van het congres…. Dank U!


Namens het bestuur en de leden van de Koninklijke Rederijkerskamer Sint-Pieter Vreugd en Deugd,
Rita Borremans, Penningmeester