Reserveer online

Reserveer telefonisch

Plaats Voorstelling

 

 

"Het Hemelbed "

Blijspel van Jan de Hartog
In een regie van Rudy De Bruyne

Korte inhoud
Het Hemelbed is het levensverhaal van een echtpaar
We leren het paar kennen op hun bruiloft en zijn vervolgens getuige van alle ups en downs in hun huwelijk.
De eerste nacht samen, het eerste kind, de eerste relatiecrisis en het wonder van het samen oud worden.

Het hemelbed

Op het toneel slechts twee figuren (Bram en Agnes). Het zijn doodgewone mensen die niets bijzonders verlangen in hun leven. Hij is een “onbegrepen” auteur die zich weldra ontpopt uit een succesvolle romanschrijver. Welke weerslag dit heeft op hun huwelijksleven, hoe zij doorbijten in de moeilijke ogenblikken, dit alles is door Jan de Hartog op een vlotte maar vooral een menselijke manier weergegeven.
Het “hemelbed” is het echtelijke bed waarrond alles draait. Door de jaren van hun huwelijksleven, - het stuk omvat een periode van 35 jaar- is dit het enige dat steeds hetzelfde blijft, als een symbool van bestendigheid.

Het is om en bij dat “hemelbed” dat we Bram en Agnes steeds terugvinden in de belangrijke episodes van hun leven: de bruidsnacht voor de geboorte van hun eerste baby; de eerste ruzie na een avondje uit, de eerste maal dat hun zoon laat thuiskomt, na het huwelijk van hun dochter en tot slot bij het verlaten van het oude huis dat, nu de kinderen weg zijn, te goot geworden is.

Sfeer waarin dit stuk tot stand gekomen is:
Winter 1942-1943. Oorlog, Jan de Hartog zat ondergedoken in een tehuis voor oudere dames. Alleen de directrice en het dienstmeisje weten dat de mevrouw X, die één van de kamers betrekt, in feite – de dikke jongen de Hartog is. Hij wacht op transport naar Engeland. Ondertussen heeft hij niets om op te kijken dan een door onkruid overwoekerde tuin waar katten jacht maken op mussen en, op zijn kamer een hemelbed.
De verbeelding van de schrijver komt van dat hemelbed niet meer los. Eromheen begint hij zich een huwelijk voor te stellen zoals hij dat graag gehad zou hebben. Met volkomen ernst en toewijding schrijft hij het stuk, want hij meent dat het zijn laatste zal zijn, zijn zwanenzang. Wanneer het stuk af is, bergt de directrice het in een linnenkast; het komt er pas uit te voorschijn na de oorlog.

1 ste bedrijf: 1 ste tafereel: De bruidsnacht
1 ste bedrijf: 2 de tafereel: Voor de geboorte van hun eerste baby
2 de bedrijf: 1 ste tafereel: De eerste ruzie na een avondje uit
2 de bedrijf: 2 de tafereel: De eerste maal dat hun zoon laat thuis komt
3 de bedrijf: 1 ste tafereel: Na het huwelijk van hun dochter
3 de bedrijf: 2 de tafereel: Het verlaten van het oude huis

Speeldata

Zaterdag 3 maart 2007 om 20.00 uur
Zondag 4 maart 2007 om 16.00 uur
Woensdag 7 maart 2007 om 20.30 uur
Vrijdag 9 maart 2007 om 20.30 uur
Zaterdag 10 maart 2007 om 20.00 uur

Rolverdeling
 
Foto's

toneel hemelbed

klik op bovenstaande foto om nog enkele sfeerfoto's te bekijken

Persberichten